Det har slagit mig att dem flesta som anlitar en fotograf inte har någon aning om varför det kostar som det gör och vad det är man betalar för. 

Många i min närhet och personer jag pratar med blir oftast chockade när dem får höra eller ser vad dels en bröllopsfotograf kostar. Jag menar vem har mage att ta betalt minst 25.000kr för en heldags bröllop, 12 timmars arbete, en timpeng på ungefär 2000kr ??? skämt åsido...

Det är lätt att man ser priset och tänker att det är dyrt för det lilla man får.... men låt mig rabbla upp varför vi fotografer är så "dyra". 

_MG_1713.jpg
_MG_1716.jpg

Så när vi fotografer sätter pris behöver vi bland annat räkna in: 

1. Det viktigaste, såklart min tid! All den tid jag lägger ner innan, under och efter fotograferingen. 12 timmar är bara en bråkdel av det ni får se. Låt oss prata om hur mycket mailkontakt vi har innan bröllopsdagen. Våra möten, testfotografering, paketering av bokningspaket etc. Det är mycket tid jag lägger ner på varje brudpar för att ge er en magisk upplevelse och grym service. 

2. Utrustning - kamera, objektiv, dator, hårddisk, minneskort, blixt, väska etc. Detta behöver såklart försäkring och underhållning. 

3. Inköp av mjukvara för bearbetning av bilderna. Det vanligaste är photoshop och Lightroom och det är en årsprenumeration. Sedan kostar det såklart att ha en uppdaterad hemsida. 

4. Utbildning, detta är såklart något som är väldigt viktigt för att jag som fotograf och företagare ska utvecklas och alltid bli bättre för er. 

5. Transportkostnader, så jag kan ta mig från A till B. 

6. Som fotograf räcker det inte att vi bara fotograferar utan vi behöver alltid lägga ner mycket tid på att marknadsföra oss för att synas. 

7. Moms och skatt, då jag självklart är en seriös fotograf med f-skatt. Ungefär hälften av det jag tjänar går till just detta. 

8. Och som alla andra privatpersoner behöver även jag en lön för att kunna betala mina räkningar. Detta efter att skatteverket tagit sin del. 

Så då kan vi ju räkna ut att summan av kardemumman är det inte supermycket för det jobb man gör samt vad man har för kostnader att täcka.