top of page

VARFÖR ÄR FOTOGRAFER SÅ DYRA?

Uppdaterat: 23 feb. 2023

Det har slagit mig att de flesta som söker en fotograf blir väldigt chockade över att det är så "dyrt" att anlita. Många i min närhet blir oftast chockade när dem får höra eller se vad en bröllopsfotograf kostar. Jag menar vem har mage att ta MINST 30 000kr för en heldags bröllopsfotografering?? det är ju bara 10 timmars arbete sen då? Kan väl vem som helst också bli fotograf och tjäna så mycket... skämt och sido. Det är lätt att man ser priset och tänker att det är dyrt för de lilla man får...

Men låt mig rabbla upp allt det som krävs för att kunna leverera ett helhjärtat jobb som fotograf!

1. UTRUSTNINGEN

Detta behövs för att kunna utföra jobbet - kameran i mitt fall 2 st för ifall något skulle hända min första kamera , olika objektiv för att få variation i bilderna, blixt, flera batterier för kamerorna går i ett under en fotografering, minneskort etc . Allt detta behöver även försäkring samt underhållning.


2. DATOR

- Även detta behövs för att kunna leverera era bilder. Det räcker ju inte med att jag bara har en kamera, jag måste ju kunna visa er bilderna på något sätt och även kunna redigera dem någonstans, där av behöver jag en snabb och kraftfull dator.

3. MJUKVAROR / PROGRAMVAROR

- Inköp av mjukvara för bearbetning av bilderna. Jaa detta är ju inte heller gratis. De flesta fotografer arbetar nog i Photoshop och Lightroom vilket är en årsprenumeration.


4. HÅRDDISK[AR]. Yepp, en backup på era bilder görs alltid så att dem kan sparas länge. Ifall något skulle hända med era bilder vet ni att dem alltid finns sparade hos mig upp till 1 år .


5. UTBILDNING

- Som fotograf vill man ständigt utvecklas och förbättras. Erfarenhet kostar pengar. En fotograf som jobbat i några månader är betydligt billigare än någon som vart i branschen flera år. Erfarenheter!


6. MARKNADSFÖRING

- Som fotograf räcker det inte att bara ta bra bilder, vi behöver ständigt ligga i med vår marknadsföring

för att synas.


7. MOMS OCH SKATT

- Vi ska inte glömma att 50% går till moms & skatt då jag självklart är en seriös fotograf.


8. LÖN

- Likt alla andra arbetande privatpersoner behöver även jag en vettig lön att betala mina räkningar med.

detta efter att skatteverket har tagit sin del.

Det är ju självklart inte bara det ovanstående som gör att det är dyrt att anlita fotograf, det är en liten del av det hela. För vi har ju även:

• All tid jag lägger ner på mina brudpar. För mig börjar klockan ticka från att ni skickat er bröllopsförfrågan och jag tackat JA till att det sedan avslutas när bilderna är levererade till kunden. Här emellan har jag hunnit med

• Mycket mailkontakt samt träffat kunden över en fika.

• Rekat platser för deras fotografering

• Gett dem ett exklusivt bokningspaket

• Haft en provfotografering med dem, detta inkluderar även resor från och till platsen.

• Gjort urval, redigerat, skapat onlinealbum och skickat bilderna från den fotograferingen till brudparet.

• Även självklart fotograferat bröllopet samt transport dit och från platsen

• Laddat över bilder, gjort urval, redigerat, skickat, framkallat, skapat album, paketerat leverans paketet.


Och lite till.


Allt detta varierar såklart från fotograf till fotograf. Men när det kommer till just bröllopsfotografer är det väldigt viktigt att du inte tänker för mycket på pris utan fokuserar mer på vad som faller dig i smaken gör du tvärt om kan jag lova att det kommer bli ännu dyrare och något ni länge kommer ångra.


Jag hoppas verkligen att detta inlägg gett dig en inblick i vad som påverkar priset. Har du några frågor så lämna gärna en kommentar :)

Comments


Vit och Kolgrå Linjer Bröllop Logga.png
bottom of page